Rood in de knel
Het kiezersonderzoek na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 heeft de ingrijpende verschuivingen in beeld gebracht die kiezers naar samen (GroenLinks/PvdA), nieuw (NSC, BBB) of extreem (PVV) hebben gebracht. Ter lering.
Lees Kiezersonderzoek 2023, deel 2: GroenLinks-PvdA gepubliceerd op 27 maart 2024 via deze link.
Hoofdpunten uit het artikel:
Dit artikel gaat dieper in op de GroenLinks-PvdA combinatie na de verkiezingen van 22 november 2023. Het beschrijft hoe deze gecombineerde lijst de tweede grootste partij werd, met 25 zetels. Dit was een winst van 8 zetels vergeleken met toen de partijen apart deelnamen aan de verkiezingen in 2021. De tekst onderzoekt waar deze extra kiezers vandaan kwamen en welke thema's het meest geassocieerd werden met GroenLinks-PvdA. Ook wordt de beoordeling van de lijsttrekker, Frans Timmermans, en de beleidsprioriteiten van GroenLinks-PvdA-kiezers besproken.
De kiezers van GroenLinks-PvdA kwamen voornamelijk uit de eigen achterban van GroenLinks en PvdA, maar ook van D66, Partij voor de Dieren, VOLT en in mindere mate de SP. Tijdens de campagne was het thema klimaat het meest prominent, waarbij GroenLinks-PvdA werd geassocieerd met dit onderwerp. De beoordeling van lijsttrekker Frans Timmermans was verdeeld onder kiezers, met relatief hoge scores binnen de eigen achterban. Veel GroenLinks-PvdA-kiezers gaven aan strategisch te hebben gestemd, met name tegen de PVV en in mindere mate tegen de VVD.
De prioriteiten van GroenLinks-PvdA-kiezers verschillen significant van andere kiezers, met een sterke nadruk op klimaatbeleid en minder focus op criminaliteit en strenger migratiebeleid. Tot slot toont het artikel aan dat GroenLinks-PvdA-kiezers meer vertrouwen kregen in de Tweede Kamer na de verkiezingen en dat kiezers die zichzelf tot de arbeidersklasse rekenden minder geneigd waren om op de combinatie te stemmen.