De weg voorwaarts

  • Op de grote sociale vraagstukken (inkomenszekerheid, wonen, onderwijs, migratie, discriminatie) hebben andere partijen de onvrede van kiezers over het functioneren van de overheid en de sociale staat van Nederland weten te mobiliseren op een golf van nationalistisch sentiment. Rood wist met zijn alternatief onvoldoende te overtuigen en de groene agenda beantwoordde te weinig aan de prioriteiten van de kiezer.

  • tussen werknemers, zelfstandigen, hoger opgeleiden, publieke dienstverleners en mensen afhankelijk van sociale zekerheid en pensioen. De brug tussen middengroepen en afhankelijken die begrip vraagt voor de bestaanszorgen van vele mensen met modale inkomens, kinderen en ouder wordende ouders. En de brug naar een meer gestuurd en verplichtend migratiebeleid in combinatie met een activistisch anti-discriminatie optreden zodat onze partij opnieuw herkend kan worden als voortrekker van een brede emancipatie en solidariteitsbeweging.

  • omdat partijen in hun politieke handelen en herkenbaarheid verschillende groepen kiezers kunnen aanspreken. Door elkaar aan te vullen kan meer en meer diverse electorale steun worden gemobiliseerd dan wat in een fusiebeweging onvermijdelijk leidt tot een grootste gemene deler waarvan de scherpe kantjes zijn afgevijld. Progressieve partijen staan voor de opgave meer kiezers aan te spreken die hun stem hebben gegeven aan rechts of zijn thuisgebleven. De kans daarop is groter wanneer de Partij van de Arbeid, GroenLinks, D66, Volt, SP, DENK en de Partij voor de Dieren zich richten op hun eigen (potentiële) achterban in combinatie met een inzet op strategische samenwerking.

  • is het van het grootste belang de valkuil van klassieke links-rechts polarisatie te vermijden, maar juist bij te dragen aan versterking van het centrum – met progressieve liberalen en christen-democraten en met partijen die pal staan voor de democratische rechtsstaat en de daarbij behorende instituties. Ook daarom is een breed appèl op burgers die zich niet gehoord voelen of zijn afgehaakt dringend geboden – dat is deel van die historische opdracht van de Partij van de Arbeid.

  • Samenwerkend met maar niet opgegaan in groen of gemengd in welk ander kleurpalet dan ook. Schatplichtig aan de aanvoerders en leden die sinds 1894 de sociaal-democratie in Nederland en in Europa, met vallen en steeds weer opstaan, tot bruggenbouwer voor een sterkere en socialere samenleving hebben gemaakt. Als leden van de Partij van de Arbeid willen wij ons blijven inzetten voor die sociaal-democratie, nu en in de toekomst.

Weten waar je vandaan komt

“Sociaaldemocratie is een politieke stroming die een gereguleerde vorm van kapitalisme voorstaat, gecombineerd met een uitgebreid stelsel van sociale zekerheid. Ze streeft naar een egalitaire samenleving en is sterk gericht op verbetering van de sociaaleconomische en maatschappelijke positie van de lage- en middenklasse.”
— Parlement.com