Brieven aan Joop

Op 5 november 1987 nam Joop den Uyl afscheid van de fractie van de PvdA in de Tweede Kamer. We zijn 37 jaar verder. Joop heeft jarenlang in dienst gestaan van de sociaaldemocratie. Als denker en doener. Hij heeft onder moeilijke omstandigheden richting gegeven aan de koers van de PvdA. Onze partij is nu weer op zoek naar een antwoord op de problemen van deze tijd. Daarover gaan de brieven van Wim Meijer (lid van de Tweede Kamer 1971-1989) aan Joop den Uyl, PvdA-partijleider van 1966 tot 1986. 

In de komende tijd zal iedere week een nieuwe aflevering worden gepubliceerd. Wim schreef eerder voor Rood Vooruit het essay “De essentie van sociaaldemocratie”.

Joop den Uyl

Gedreven PvdA-ideoloog en -politicus en econoom. Was directeur van de Wiardi Beckman Stichting, de PvdA ‘denktank’.  Kwam vanuit de journalistiek in de 'denktank' van de PvdA en werd in 1956 Tweede Kamerlid. Stapte in 1962 over het wethouderschap van economische zaken in Amsterdam en stimuleerde onder andere de industrievestiging.

In 1965 minister van Economische Zaken in het kabinet-Cals. Volgde in 1966 Anne Vondeling op als partijleider. Zou tot 1986 het gezicht van de PvdA zijn. Minister-president van 1973-1977 van het meest linkse kabinet in de geschiedenis. Kon succes bij de verkiezingen van 1977 niet omzetten in hernieuwde regeermacht. Zijn vice-premierschap en ministerschap van Sociale Zaken in het tweede kabinet-Van Agt verliep teleurstellend. Ondanks herstel bij de verkiezingen in 1982 bleef zijn partij buiten het kabinet. Droeg in 1986 het partijleiderschap over aan Wim Kok.

Wim Meijer

Uit het vormingswerk afkomstige PvdA-voorman. Werd in 1971 Kamerlid. Maakte zich als staatssecretaris in het kabinet-Den Uyl sterk voor verbetering van het bibliotheekwerk, het welzijnswerk en het ouderenbeleid; en voor betere bescherming van natuurgebieden en cultuurlandschappen.

In de jaren 1981-1982 fractievoorzitter ten tijde van het kabinet-Van Agt/Den Uyl. Werd in 1989 Commissaris van de Koningin in Drenthe en stapte daarna over naar het bedrijfsleven zonder vaak in de publiciteit te treden. Werd daardoor voor velen vertrouwenspersoon en een invloedrijke schakel tussen politiek en samenleving.

Tekst ontleend aan parlement.com