Besluitvorming: niet per simpele meerderheid

Het is gangbare rechtspraktijk dat ingrijpende besluiten die het (zelfstandig) voortbestaan van een vereniging raken alleen met gekwalificeerde meerderheid bij een deelname van voldoende leden kunnen worden genomen. Daarom moeten de statuten hierop worden aangepast voordat het congres met een voorstel zal worden geconfronteerd: brief aan het partijbestuur.


Aan het partijbestuur van de Partij van de Arbeid
18 februari 2025

Beste Partijgenoten,

De verwarrende situatie die is ontstaan door het gebrek aan richtinggevende voorstellen over de toekomst van de Partij van de Arbeid roept de vraag op langs welke weg de bezorgdheid bij een toenemend aantal leden kan worden weggenomen dat zij binnenkort met voldongen feiten zullen worden geconfronteerd. Om duidelijk te maken dat de leden ervan verzekerd kunnen zijn dat zij het laatste woord hebben achten wij het noodzakelijk dat een statutenwijziging wordt voorbereid.

In het voorbije najaar, november 2024, werden door de Politieke Ledenraad twee moties aangenomen die tot verschillende uitkomsten hebben geleid. De aanvaarde motie-Van de Wolde bracht het partijbestuur ertoe - in afwijking van het schema waartoe het partijcongres eerder had besloten - versnelde besluitvorming mogelijk te maken over de samenwerking van de PvdA en GroenLinks. De motie-Roopram, die vroeg om een grondige discussie in de afdelingen en de gewesten, werd met een grotere meerderheid aangenomen, maar heeft het partijbestuur niet gebracht tot enigerlei initiatief om aan die oproep tegemoet te komen. Terwijl overal om ons heen de democratie onder druk staat verwachten wij juist van onze partij het goede voorbeeld tot inclusieve besluitvorming.

De statutenwijziging die wij thans bepleiten beoogt een congresbesluit over een eventuele fusie tussen de Partij van de Arbeid en GroenLinks dan wel nieuwe partijvorming - in welke samenstelling dan ook - te binden aan de voorwaarde dat tenminste tweederde van de leden bij een quorumvereiste van de helft van de leden hiermee instemmen. Een congresbesluit om de Partij van de Arbeid te ontbinden dient aan diezelfde stemverhouding te voldoen. In het verenigingsrecht is dit een gangbare praktijk, die ook strookt met onze democratische maatschappijvisie. In dit verband is het ook een vereiste dat een stemming wordt voorafgegaan door een grondige, open discussie binnen de PvdA-afdelingen en tijdens het PvdA-congres voor en door PvdA-leden; en dat besluitvorming door de congressen van PvdA en GroenLinks afzonderlijk, gelijktijdig en op fysiek gescheiden locaties plaatsvindt.

Gezien het spoedeisende karakter waaraan ook volgens de partijleiding nadere besluitvorming onderhevig is, verzoeken wij u met klem nog deze maand op onze voorstellen te reageren opdat bij de bezorgde leden de vrees kan worden weggenomen dat aan hun opvattingen geen enkel belang wordt toegekend.

Met rode groet,

Hans Spigt, Lutz Jacobi, Bert Otten, Christa Oosterbaan,
Fouad Sidali, Harry Leunessen, Gerdi Verbeet

Vorige
Vorige

Sociaaldemocratie: Niet te koop

Volgende
Volgende

Sociaaldemocratie absolute voorwaarde